Ekologiškai užaugintos šaltalankio uogos
Ūkyje auginami šaltalankiai, kurie sunoksta rugsėjo mėn. Šie vaisiai yra gero skonio.
Šaltalankio vaisiuose gausu vitamino C. Tačiau, skirtingai nei kituose vaisiuose ir daržovėse, šaltalankio vaisiuose nėra šį vitaminą skaidančių fermentų, todėl jis išlieka net termiškai apdorojus kaulavaisius.
Šaltalankio vaisiai turtingi B1, B2, PP, A, E vitaminų, juose gausu folio rūgšties ir mikroelementų, pavyzdžiui, boro, geležies ir mangano. Taip pat juose yra karotinoidų ir flavonoidų, cukraus, organinių rūgščių (obuolių, vyno, oksalo).
Šaltalankio vaisiai valgomi žali ir termiškai apdoroti, iš jų gaminama uogienė, džemas, verdama arbata. Vaisiai gali būti valgomi, jeigu yra sumažėjęs skrandžio sulčių rūgštingumas, dažnai užkietėja viduriai, vargina širdies ligos, trūksta vitaminų. Šaltalankio vaisius patariama vartoti cheminės ir radiacinės terapijos metu (ar po jos), taip pat pavartojus antibiotikų.
Šaltalankio vaisiai naudingi sergantiesiems diabetu, gyvenantiems aktyvų gyvenimą, sportuojantiems ar pagyvenusiems žmonėms.
Šaltalankio vaisius galima sutrinti ir užšaldyti, taip vertingas medžiagas pavyks išsaugoti iki pavasario. Taip pat juos galima džiovinti. Vaisius suberkite ant popieriumi išklotos skardos ir maždaug valandą džiovinkite iki 90 °C įkaitintoje orkaitėje. Praėjus šiam laikui nustatykite 40 °C temperatūrą ir dar šiek tiek pakaitinkite.
Skaitykite daugiau: https://www.15min.lt/gyvenimas/naujiena/mityba/ka-gydo-saltalankiai-uogienes-receptas-1030-690079?copied
Sertifikatai:
- Atsiėmimas vietoje - 0.00 €.
- Pristatymas į namus - 12.00 €.
- Venipak paštomatai - 8.00 €.
- Omniva paštomatai - 8.00 €.