

Margalapių aktinidijų derlius pradedamas nuimti liepos pabaigoje–rugpjūčio pradžioje, kai uogos tik sunoksta ir būna dar šiek tiek kietokos.
Nokstant uogoms, mažėja vitamino C kiekis, kuris sudaro net 1 proc. visos uogos masės. Aktinidijų uogose vitamino C yra tiek pat, kiek ir erškėtuogėse, 10 kartų daugiau nei juoduosiuose serbentuose, 20 kartų – nei citrinose, net 200 kartų daugiau negu vynuogėse.
Šviežios aktinidijų uogos puikiai išsilaiko 0–5 ºC temperatūroje 10–14 dienų.
Šių uogų skonis labai malonus, saldžiarūgštis, kvepia ananasais, minkštimas švelnus, sėklos minkštos. Iš jų galima gaminti įvairius desertus, virti kompotus, gaminti tyres, sultis, virti uogienes, daryti vyną, džiovinti, šaldyti.
Atlikus tyrimus, paaiškėjo, kad didžioji dalis vitamino C išsilaiko užšaldytose, taip pat džiovintose uogose. Vertingiausios uogų savybės išsaugomos liofilizacijos būdu, kai uogos džiovinamos dideliame šaltyje (-80°C), vakuuminėje erdvėje. Džiovinant šaltyje žaliava išlaiko pirminę formą, tampa traški ir puri.
„Be C vitamino, kurio, kaip rodo mūsų atlikti tyrimai, Lietuvoje užaugintose aktinidijose gali būti 2110–10 030 mg/kg (10 000 mg/kg lygu 1 proc.), šios uogos turi karotino (provitamino A), B grupės, taip pat E ir P vitaminų, įvairių organinių rūgščių (vyrauja citrinos), cukraus, pektino, rauginių ir kitokių medžiagų” - sako V. Pranckietis.
Skaitykite daugiau: https://www.delfi.lt/gyvenimas/namai/viena-aktinidijos-uoga-vitamino-c-paros-norma.d?id=25881713