Lietuviški svarainiai, kg
Parduodami nedideliame ūkyje ekologiškai auginti svarainiai.
Tradicinėje medicinoje svarainių sėklos naudojamos virškinimo sutrikimams, tokiems kaip vidurių užkietėjimas, gydyti.
Kepti arba virti svarainiai rekomenduojami valgyti sergant mažakraujyste ir išsėtine skleroze. Tinkamai paruošti svarainiai ir jų gaminiai yra naudingi normaliai virškinimo sistemos, žarnyno veiklai.
Natūraliojoje medicinoje svarainiai vertinami, nes jie stiprina imuninę sistemą, valo organizmą nuo toksinių ir sunkiųjų metalų druskų.
Svarainių vaisiai labai vertingi, turi organinių rūgščių – obuolių, citrinos, vyno, daug pektininių (0,33 proc.) ir rauginių (0,42-0,66 proc.) medžiagų, vitaminų C, B1, B2, karotino, flavonoidų, aminorūgščių, kalio, geležies, kobalto, boro, mangano, nikelio ir kt. Dėl didelio vitamino C kiekio ir malonaus aromato svarainis vadinamas šiaurės citrina.
Iš vaisių verdama aromatinga uogienė, džemas, kompotai, želė, cukatai ir kiti konditerijos gaminiai. Svarainis yra puikus citrinos ar acto rūgšties pakaitalas, tad naudojamas ir marinavimui, ir maisto paskaninimui.
Sėklos padengtos plėvele, kurioje yra iki 20 proc. gleivinių medžiagų. Sėklos pasižymi priešuždegiminiu ir antiseptiniu poveikiu.
Norint pasigaminti svarainio sėklų užpilo reikia: išdžiovintas sėklas užpilti šaltu vandeniu (5-10 gramų sėklų reikės 100 ml vandens) ir indą sandariai uždarius laikyti 1-2 dienas, kol masė pasidarys gleivinga. Gerti po vieną valgomąjį šaukštą 3-4 kartus per dieną sergant spazminiu kolitu bei esant padidėjusiam dujų išsiskyrimui žarnyne, taip apt sergant bronchitu arba laringitu.
Svarainių ir medaus sūris RECEPTAS
Reikės:
- 1 kg svarainių,
- 400 g medaus ar kito jūsų mėgiamo saldiklio,
- 2 stiklinių vandens.
Eiga. Pirmiausia, nuplaukite vaisius, perpjaukite pausiau, išimkite sėklas. Puseles perpjaukite dar į kelet dalių ir dėkite į puodą, užpilkite vandeniu, virkite ant silpnos ugnies, kol suminkštės. Karštą masę pertrinkite sieteliu ar trintuvu, sudėkite medų, virkite maišydami iki tirštos struktūros. Tuomet idą išklokite kepimo popieriumi ir supilkite svarainių masę. Palikite atvėsti ir sustingti. Susidarius plutelei, sūris jau bus paruoštas pjaustymui. Supjaustę, 1–2 paras padžiovinkite.
Skanaus!
Receptas iš https://lietuve.lt/svarainiu-ir-medaus-suris/
Sertifikatai:
- Atsiėmimas vietoje - 0.00 €.
- Pristatymas į namus - 12.00 €.
- Venipak paštomatai - 8.00 €.
- Omniva paštomatai - 8.00 €.